· 

Zelfstandig werkend kok bij La Brasserie in Den Haag

Sinds lange tijd weer een blog! Ditmaal over mijn werk als zelfstandig werkend kok bij La Brasserie in Den Haag.

 

De uren waren van 14:30 tot 23:00 en het was mijn eerste keer voor de werkgever.

 

Over La Brasserie:

 

La Brasserie is een Franse bistro aan de Bankastraat in Den Haag met een mooie Franse kaart en een hele gezellige sfeer.

 

De sfeer is, niet geheel verrassend, enorm Frans. In het hele restaurant speelt Franse chansonmuziek en het behang op de muren is voorzien van allemaal oude affiches van klassieke Franse clubs, zoals de welbekende Moulin Rouge en Chat Noir. Dit alles geeft je echt het gevoel in een oude Franse Bistro te zijn.

 

Van wat ik heb gehoord zit La Brasserie er nog maar een kleine twee maanden. Ik vind het leuk om te zien hoeveel nieuwe horecagelegenheden zijn geopend het afgelopen jaar en ik heb dan ook al bij meerdere startups gewerkt. Dat is leuk om te doen, maar tegelijk ook wel een uitdaging omdat zij zichzelf ook nog aan het ontdekken zijn en er daarom nog weinig vaststaat, wat betekent dat veel aspecten van het runnen van een restaurant last-minute veranderen kunnen. Als ik bij zo’n plek werk geeft het mij een goed gevoel om te weten dat ik een steentje bijdraag aan deze zoektocht naar het zelf van een restaurant. Voor zulke plekken doe ik graag wat meer.

 

Quote van de La Brasserie Facebookpagina:

 

“La Brasserie is een feit en heeft zich gevestigd in de Bankastraat 32 in Den Haag. Er wordt ongelooflijk hard gewerkt om voor u, de buurt en ieder die van een goede sfeer, kwaliteit en service houdt een prachtige horeca zaak neer te zetten.

 

La Brasserie zal zijn/haar gasten in een Franse sfeer verwelkomen. Al in de vroege ochtend zal La Brasserie haar deuren openen voor een goed kopje koffie en ontbijt om vervolgens een mooie lunchkaart aan te bieden. Daar stopt het natuurlijk niet. De borrel zal zeker niet ondergeschikt zijn, er zal dan ook een ruim assortiment aan dranken en borrelhappen zijn. Het diner zal Frans georiënteerd zijn, denkt u aan steak tartaar, escargots, steak frites maar ook een niet Franse klassieker als een goede saté zal niet ontbreken. U begrijpt dat de prioriteit nu bij de verbouwing ligt. Wij willen dat wanneer La Brasserie haar deuren opent u zeer tevreden bent en zult ervaren dat wij met hart en ziel aan deze zaak hebben gewerkt.”

 

 

 

Over mijn werkzaamheden van de avond:

 

Bij binnenkomst in het restaurant werd ik vriendelijk begroet door het personeel aan de deur. Na aangegeven te hebben dat ik voor Temper in de keuken kom werken werd ik naar de keuken geleid waar ik vriendelijk werd begroet door de chef. Zij ging na een uurtje weer naar huis, waarna de keuken werd geleid door de andere chef onder wie ik de rest van de avond gewerkt heb.

 

De keuken zelf vergde wat tijd om gewend aan te raken. Het is een vrij smalle keuken waar je met de chef, één andere kok en de afwasser staat. Daardoor loop je elkaar algauw in de weg en de bewegingen die je maakt moeten kleiner zijn dan normaal. Nadat ik dat onder de knie had ging het werken goed.

 

Mijn eerste taak van de avond was tarte tatin maken voor het dessert. Dit had ik nog niet eerder gedaan, noch privé en noch professioneel. Uiteraard heb ik wel eerder appeltaart genaakt met mijn moeder en mijn oma toen ik nog thuis woonde, maar tarte tatin was mij nog onbekend.

 

Het was vrij simpel om te maken, eerlijk gezegd. Het recept ga ik hier niet verklappen, maar mocht je het toch willen weten stuur mij gerust een bericht op Facebook of Instagram.

 

Hierna heb ik nog wat garnering gesneden en een aantal dingen gehaald voor de chef en de andere kok waar ik mee stond. Na een paar vroege bonnen en wat opletten en meekijken van hoe het gemaakt wordt was het tijd voor het personeelseten.

 

 

 

Na het personeelseten begonnen de gasten binnen te druppelen en was het voorbereiden voor de opkomende drukte.

 

En druk was het! Dat was heel goed, maar ook wel apart om te zien. In de horeca is het over het algemeen zo dat januari en februari slome maanden zijn. Vanaf eind oktober, zo rond Halloween, beginnen de grotere feestdagen eraan te komen en daar gaat al het geld heen. December is zo ongeveer de drukste maand van het jaar. Iedereen viert feest, iedereen pakt groot uit, iedereen geeft al z’n geld uit als het feest is. Dus het was mooi om te zien dat het zelfs in januari nog druk kan zijn. Dat doet een kok goed.

 

We hebben toch zeker wel 90-100 gasten gehad vanavond. Het restaurant heeft ongeveer 1,5 keer vol gezeten.

 

De eerste bonnen waren simpele bonnen. Voornamelijk bitterballen en salades. Eerst een beetje borrelen en gezellig wat drinken om dan aan het hoofdgerecht te beginnen. Zo doen we dat allemaal als we uit eten gaan, toch?

 

Toen was het tijd voor de hoofdgerechten. Dat was even flink aanpakken! De bedoeling was dat ik aan de koude kant zou staan voor salades en helpen bij de patisserie voor de desserts maar uiteindelijk heb ik de hele avond bij de frituur gestaan en achter de andere koks aan opgeruimd en de afwas doorgegeven. Ik had hier alsnog genoeg werk aan omdat er veel bonnen en veel gerechten werden meegegeven.

 

Zelfs de frietjes waren Frans! Niet van die dikke Vlaamse frieten, maar echt de lange, dunne, Franse frietjes. Leuk om te zien dat zelfs daar aan gedacht is.

 

Het is wel duidelijk dat dit nog steeds heel populaire friet is. Meerdere keren deze avond moest ik zoveel friet tegelijk frituren dat het vet buiten de bak kwam. Met je frituur thuis kan dit misschien problemen opleveren, maar restaurants hebben grotere frituurbakken waar het bijna onmogelijk is om het te laten overstromen.

 

Er worden echt kwaliteitsgerechten meegegeven. Mooie stukken rundvlees en hamburgers gebakken in een houtskool oven, lekkere vette gebakken vis met een kleine salade en friet, en simpele maar lekkere pasta’s. Ook chiquere gerechten staan op de kaart, maar die hebben we vanavond niet zoveel meegegeven, dus daar kan ik helaas weinig over zeggen.

 

Na de hoofdgerechten was het tijd voor de desserts. Allemaal niet heel moeilijk, maar wel heel lekker.

 

Klassieke gerechten als dame blanche met warme chocoladesaus en een koekje, een simpele beker vanille ijs en de eerdergenoemde tarte tatin. De tarte tatin is het meest populaire dessert op de kaart. Deze wordt voor het uitserveren nog warmgemaakt in de oven en geserveerd met vruchten, slagroom en een cannelle van vanille ijs.

 

Nadat alle desserts waren meegegeven liep de avond op z’n einde en was het tijd om op te ruimen en schoon te maken.

 

La Brasserie is een restaurant waar ik graag nog eens terugkom.

 

 

 

Wat een avond! Veel gedaan, hard gewerkt.

 

Ik ga lekker van mijn vrije dag genieten. Dus voor nu zeg ik tot de volgende opdracht en tot ziens!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0