· 

Zelfstandig werkend kok bij Alan & Pim’s in Utrecht

Vandaag heb ik gewerkt als zelfstandig werkend kok bij kiprestaurant Alan & Pim’s op hun nieuwe locatie in Utrecht aan het eveneens nieuwe Brusselplein.

 

Mijn uren waren van 12:00 tot 22:00 met een enkele pauze van 30 minuten.

 

Ik kom er graag nog eens terug en zou ook eens bij hun restaurant in Rotterdam willen werken.

 

 

 

Voordat ik over mijn ervaring in het restaurant vertel, wil ik graag nog iets vertellen over het vernieuwde plein waaraan het restaurant ligt. Op weg naar verschillende opdrachten in Utrecht en omgeving ben ik vaak met de bus langs het Brusselplein gekomen, gezien het bij station Utrecht Leidsche Rijn ligt, waar ook de bussen passeren. Elke keer weer was het er een rommeltje door de bouwwerkzaamheden, maar het eindresultaat mag er zijn! In de korte tijd dat het plein af is en open voor winkelend publiek, is het erg snel erg populair geworden, wat weer voordelig is voor Alan & Pim’s en voor mijn werk bij hen. Er waren veel mensen op het plein en dus ook veel gasten in het restaurant.

 

Zoals elke dag in de keuken begon ik met de mise-en-place, wat vandaag bestond uit het maken van kippeling, groentespiesjes voor de kindergerechten en het spiesen van hele, gemarineerde kippen op roterende spiesen. Van de gegaarde kippen moest vervolgens het vlees eraf geplukt worden voor de pulled chicken sandwich.

 

·       Kippeling is een populair gerecht bij Alan & Pim’s. Dit zijn platte kippendijken gedoopt in eigeel en broodkruim uit de frituur. De naam kippeling is natuurlijk een verwijzing naar het o zo populaire visgerecht kibbeling, waar het qua uiterlijk dan ook wat van weg heeft. Lekker gerecht met een leuke woordspeling voor een naam.

 

 

 

·       De groentespiesjes waren vrij simpel en bestonden uit twee schijven komkommer, twee mini-tomaatjes en twee stukken rode paprika gespietst op een satéprikker. Hier wordt verder niks aan toegevoegd.

 

 

 

·       De gemarineerde kippen zijn de klapper van Alan & Pim’s. Deze kippen zijn gemarineerd in een gekruide marinade bestaande uit paprikapoeder, peper, zout, kurkuma, oregano en peterselie, en een Provençaalse marinade bestaande uit zeezout, peper, knoflook, rozemarijn, tijm en citroen. Deze worden aan het spit geroosterd en gegaard en vervolgens per helft meegegeven, met daarnaast een kleine salade en biologische grote frieten.

 

 

 

·       De pulled chicken sandwich is een populair lunchgerecht bestaande uit een witte harde bol met pulled chicken, barbecuesaus en koolsla. Simpel, lekker, vullend; zoals je je lunch wilt hebben.

 

 

 

Hierna was het tijd voor het personeelseten en een gezellig praatje met de chef en de manager.

 

 

 

Ik heb vanaf het moment dat de eerste bonnen voor de avondkeuken binnenkwamen tot het moment dat we de keuken gingen sluiten en schoonmaken amper stilgestaan. Het is een erg populaire spot om te komen dineren en kent ook al veel vaste gasten, wat te merken was in de keuken! Grote hoeveelheden kip en friet gingen er deze avond rap doorheen.

 

Het meest dat ik vanavond heb meegegeven zijn de kippeling, wat niet heel verassend is gezien ze makkelijk weg te snacken zijn en ook zeker lekker als klein voorafje als je wacht op je hoofdgerecht.

 

Ook een populair gerecht vanavond: de Big Chick 2.0 burger. Deze burger bestaat uit een gepaneerde, gefrituurde kipburger op een briochebol met rode biet, Rotterdamse uitjes en truffelmayonaise, geserveerd met een bijgerecht van koolsla.

 

Maar uiteraard gingen de halve kippen er ook als een gek doorheen. Zoals ik al zei, dit is de klapper. Hét gerecht om te nemen als je Alan & Pim’s bezoekt. Deze heb ik niet klaargemaakt, dit was de taak van de chef-kok.

 

Mijn werk als zelfstandig werkend kok is een ondersteunende functie. Over het algemeen houdt dit in dat er van mij wordt verwacht dat ik gerechten zelf klaar kan maken aan de koude of warme kant van de keuken zodat de chef-kok en souschef de grotere hoofdgerechten voor hun rekening kunnen nemen. Mijn doel is wel om uiteindelijk op het niveau van chef-kok te komen, wat hard werk, veel leermomenten en tijd vergt. Maar de voldoening die ik voel na positieve waardering op mijn Temperprofiel of een compliment van de chef-kok aan het einde van een goede avond maakt het allemaal waard voor mij.

 

That’s it! Ik hoop dat jullie wat van deze blog hebben opgestoken en het met plezier hebben gelezen!

 

Mijn volgende blog zal gaan over mijn avond in de keuken van strandtent Timboektoe in Velsen-Noord.

 

Maar voor nu zeg ik: tot de volgende opdracht en tot ziens!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0