· 

Zelfstandig werken kok bij Golden TulipHotel in Noordwijk

Vandaag heb ik gewerkt als zelfstandig werkend kok bij het Golden Tulip Hotel in Noordwijk. De uren waren van 12:00 tot 21:30. Dit is de eerste keer dat ik voor deze opdrachtgever gewerkt heb. 

Vanavond stond ik aan de koude kant, oftewel: ik maakte de salades en desserts. Ik vind het een fijn deel van de keuken om te werken, omdat het niet belachelijk moeilijk is en ik redelijke vrijheid heb qua opmaak van de borden.

Over het hotel; “Ons hotel ligt op de perfecte locatie aan de boulevard van Noordwijk. Dit viersterrenhotel, met zijn warme en persoonlijke service, is de perfecte uitvalbasis om te genieten van de Nederlandse kust.” Verdere informatie kan je vinden op hun website. Het is zeker een bezoekje waard!

De dag begon zoals elke dag in de keuken begint: met de mise-en-place. Er werd die avond een barbecue gehouden waarvoor een aantal dingen klaargemaakt moesten worden.

Ik begon met het pellen van maïskolven, wat inhield dat ik het blad eraf haal en de stengels er vanaf snijd. Deze werden vervolgens in een grote pan opgezet met half water, half melk en een goede klont boter.

Vervolgens moesten er een aantal gehalveerde puntpaprika’s schoongemaakt worden om ze te kunnen vullen met gele rijst. Nadat dit gedaan was werden deze ingepakt in zilverfolie.

Ook werden bij de barbecue gepofte aardappelen geserveerd (een klassieker), dus aan mij de taak om al deze aardappelen in zilverfolie te verpakken en ze in de oven te garen voordat ze verder klaargemaakt werden op de barbecue.

En het is natuurlijk geen echte barbecue als je geen brood en smeersels hebt! Dus ik heb samen met mijn collega, die over de barbecue ging, een aantal soorten humus, baba ganoush en een dip van aubergine en tahin uit het Midden-Oosten overgeschept in een paar grote schalen en dit bij de barbecue neergezet. 

Naast de barbecue had het restaurant ook een aantal reserveringen staan en kwamen er nog zeven mensen à la carte eten. Hiervoor moesten ook nog een aantal dingen gedaan en klaargemaakt worden. 

Voor de reserveringen en de à la carte mise-en-place heb ik gele en groene courgettes in plakken gesneden en gegrild in de pan, samen met een aantal zoete aardappelen, ook in plakken gesneden. 

Ook moesten er voor de volgende dag nog een aantal dingen gedaan worden. Zo moesten er voor het ontbijt plakjes brie gesneden worden, voor bij de koffie moesten muffins met stukjes chocolade erin gemaakt worden en er moesten twee desserts voorbereid worden. 

De desserts waren een aardbeiencoulis met een bodem van cake en stukjes gesneden aardbei en een kersencoulis met een bodem van cake en stukjes gesneden kers. Maar beide niet op de manier die je normaal geserveerd krijgt. Nee, in plaats daarvan werd het deeg klaargemaakt in één gigantische mixer, waarbij de chocolade gegooid werd en gemixt tot het stevig was. 

So far so good! Het bereiden van de muffins bleek echter ook een grote operatie te zijn. Bij het bakken van muffins op grote schaal is het verschil dat het deeg niet in cups gedaan wordt of in een bakvorm. Het deeg wordt namelijk in één keer in een grote, met bakpapier bedekte rvs bak geschept en in z’n geheel in de oven gezet om te garen. Hier worden dan de dag erna stukjes uit gesneden om bij de koffie te serveren.

Na dit alles was het tijd voor het personeelseten. Deze heb ik genuttigd in de keuken. Niet omdat er in het restaurant geen ruimte was of er geen kantine, maar puur omdat ik het gezellig vond in de keuken.

Na het eten kwamen langzaam maar zeker de bonnetjes en was het tijd om aan het werk te gaan. Er was even een kleine mix-up met de bonnen. Ik had namelijk niet helemaal door dat alleen op de eerste bon staat hoeveel mensen er aan die tafel zitten, en precies die bon had ik per ongeluk weggegooid…

Gelukkig is dit uiteindelijk gewoon goed gekomen met wat hulp van de chef en het even extra na te vragen bij de bediening hoeveel mensen er aan de tafel van die desbetreffende bon zitten.

Ik heb uiteindelijk drie keer een Caesar salad, twee keer een salade met geitenkaas en zes keer een dessert meegegeven. Het dessert voor de avond was een bevroren cake van ijs en vruchten opgemaakt met wat verse aardbeien en blauwe bessen met een saus van karamel.

En voordat ik er erg in had was het alweer half negen en kreeg ik van de chef te horen dat we gingen opruimen en schoonmaken.

Ik vond het erg leuk werken bij het Golden Tulip Hotel en kom er graag nog eens terug!

That’s it! Mijn volgende blog zal gaan over mijn werk als zelfstandig werkend kok bij het Hotel De L’Europe in Amsterdam op 19 en 20 juni. Aangezien ik er twee dagen achter elkaar werk, zal ik proberen dit in één blog te verwerken.

Maar voor nu zeg ik: tot de volgende opdracht en tot ziens! 


Eén van de desserts.
Eén van de desserts.
Promo foto van het Golden Tulip Hotel in Noordwijk.
Promo foto van het Golden Tulip Hotel in Noordwijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0