· 

Hulpkok bij Haesje Claes in Amsterdam

Vandaag heb ik gewerkt als hulpkok bij Haesje Claes in Amsterdam.

De uren waren van 16:00 tot 23:00 met 30 minuten pauze.

Dit is de eerste keer dat ik voor deze werkgever gewerkt heb.


Haesje Claes is een authentiek Amsterdams restaurant, gelegen in de Spuibuurt, tussen het Spui en de Dam.

Er worden authentieke Hollandse gerechten geserveerd, zoals: stamppot met ballen en suddervlees, verschillende soepen zoals erwtensoep, tomatensoep, mosterdsoep en aspergesoep en ijs en cake als standaard desserts.


De avond begon, zoals elke avond, met het bereiden van de resterende mise-en-place. Vandaag betekende dat tomaten in parten snijden om bij de salades te serveren. Ditzelfde met cherrytomaatjes, maar in plaats van in parten snijden moesten deze alleen worden gehalveerd.

Hierna was het tijd voor het personeelseten.


Eenmaal uitgegeten was het tijd om de eerste bonnen te doen. Ik stond aan de koude kant en was verantwoordelijk voor het opscheppen van de soepen en het afmaken van de salades. Het was wel eerst nog even uitzoeken hoeveel soep er precies in één kom gaat en hoe ik het er netjes in krijg zonder te lang bezig te zijn met het schoonmaken van de buitenkant. Dat is lastiger dan je zou denken! Naarmate de avond vorderde ging dit gelukkig steeds makkelijker en soepeler waardoor de soep ook sneller naar de gasten gebracht kon worden. Ik werk als een soort dieselauto: ik moet eerst even warm lopen, maar als ik ga, dan ga ik goed en snel!

De soepen werden geschonken met een paar extra’s: 

• De doperwtensoep werd puur geschonken.

• De tomatensoep werd geschonken met room er achteraf aan toegevoegd.

• De mosterdsoep werd geserveerd met roggebrood belegd met katenspek.

• De aspergesoep werd geschonken over stukken gekookte asperge.

Ook in de voorgerechten vind je typisch Hollandse ingrediënten terug, in het bijzonder veel vis.

De voorgerechten (inclusief appetizers) die ik zelf geserveerd heb waren:

• Zoute haring met ui. 6 stukken haring geserveerd met gesnipperde uitjes en kleine augurkjes. Om het helemaal af te maken werd hierin een prikker met daarin de Nederlandse vlag.

• Geitenkaas en garnalenkroketjes geserveerd op een groene salade met tomaatjes en dressing.

• Oesters geserveerd op grof zeezout met een part citroen.

• Gestoomde makreel met zuurkool en gehalveerde, gebakken plakken bloedworst.

• Old Amsterdam kaasblokjes geserveerd met een tip mosterd.

Dit is natuurlijk niet de volledige kaart, maar dit is wat mijn collega en ik die avond hebben geserveerd.


Bij Haesje Claes kan je à la carte eten, maar je kan ook reserveren voor hele groepen. Vandaag hadden er een aantal groepen gereserveerd waarvan de grootste bestond uit 90+ mensen die allemaal soep wilden. Ik geloof dat ik deze avond meer soep heb geschonken dan dat ik in mijn hele leven tot nu toe gedaan heb!


Het was leuk om in een restaurant te werken dat gerechten serveert die je normaal gesproken eigenlijk alleen thuis klaarmaakt, maar net dat beetje extra zijn gegeven waarvoor je toch de deur uitgaat.

Dat is het wel voor de avond. Er wordt wel gezegd “doe wat je leuk vindt en je werkt geen dag in je leven,” maar geloof mij maar: dat geldt niet altijd in de keuken. Ik vind het leuk wat ik doe en ik ben er goed in, maar een hele dag heen en weer rennen door de keuken en eindeloos veel kommen (heerlijke) soep inschenken voelt toch echt als werk. Echter, de voldoening die ik eruit haal en de ervaring die ik er mee opdoe maakt dat het allemaal waard.


That’s it! Ik hoop dat jullie ook deze blog weer met plezier gelezen hebben en er wat van hebben opgestoken. 

Mochten jullie nog enige suggesties, tips of vragen hebben over mijn werk of mijn blogs; stel ze gerust! Dat kan op de sociale media waar ik actief op ben (Instagram, Facebook en LinkedIn, zoek op ChefStijn) of direct op mijn website www.chefstijn.com.


Voor nu zeg ik: tot de volgende opdracht en tot ziens!

Reactie schrijven

Commentaren: 0