· 

Proefdag hulpkok bij AanZee12 in Zandvoort

Vandaag heb ik gewerkt als hulpkok bij AanZee12 in Zandvoort aan Zee. De uren waren van 12:00 tot 23:00.

 

Als ik een goede indruk heb achtergelaten op de chef en de eigenaar is de kans groot dat ik daar als vaste kok in de keuken kom te werken.

 

Ik hoor je al vragen: en je werk als freelancer dan? Daar ga ik gewoon mee door! Aangezien mijn vriendin en ik begin mei ons tweede kind verwachten en ik nog maar in mijn eerste jaar als freelancer zit, is het fijn als ik aan het einde van de maand verzekerd ben van een salaris. Hiermee kan ik mijn gezin onderhouden en zo nodig investeringen doen om mijn werk als freelancer te doen vorderen.

 

Hoe dan ook, terug naar mijn dag in Zandvoort!

 

Bij aankomst bij AanZee12 had ik als eerste een kort kennismakingsgesprek met chef Giovanni en eigenaresse Barbara. AanZee12 is een strandtent aan het Zandvoortse strand dat pas sinds een aantal weken operatief is. Dit was ook in de keuken te merken: veel spullen hadden nog geen vaste plek en het menu was nog niet vastgesteld. Gelukkig maakte dat voor de sfeer in de keuken niet uit; die zat er namelijk goed in!

 

Ik begon mijn dag met het maken van kruidenboter, het snijden van carpaccio en kippendijen voor de dinerkaart en het maken en mengen van de hamburgersaus.

 

De kruidenboter bestond uit een mix van boter (échte boter), citroensap, heel veel knoflookpuree, een halve bos peterselie en peper & zout naar smaak.

 

De carpaccio wordt normaliter in dunne ronde plakken gesneden en opgediend. Echter, omdat de strandtent nog opgezet wordt en chef Giovanni bij meerdere restaurants werkt, heeft hij geen tijd gehad om het vlees in te rollen, en dus werden het plakken van normale dikte. Ja, vlees in rollen, ja. Carpaccio is namelijk eigenlijk een mooi, groot stuk vlees dat je in plastic folie verpakt en tot een zo perfect mogelijke cilinder rolt. Vervolgens rol je het geheel op zoals je bijvoorbeeld een toffee zou rollen en leg je het in de vriezer tot het nodig is voor de mise-en-place.

 

Als laatste onderdeel van de mise-en-place moest ik kippendijen in blokjes snijden en marineren voor de dinerkaart. Kippendijen zijn het mooiste en lekkerste deel van de kip. Het is zachter dan kipfilet en wordt ook minder snel droog. Hier betaal je natuurlijk wel wat meer voor, maar dan heb je ook wat lekkers!

 

De marinade was een lekker pittige marinade. Als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat ik vergeten ben te vragen wat de ingrediënten waren. Gebaseerd op mijn ervaring vermoed ik dat het bestaat uit een mix van zonnebloemolie, sambal en peper & zout naar smaak. Van alle oliën is zonnebloemolie het meest geschikt voor marinades, omdat dat zo goed als geur- en smaakloos is en dus de al perfecte smaak van de kippendijen niet beïnvloeden kan (in tegenstelling tot bijvoorbeeld olijfolie, waarbij de smaak van olijven te aanwezig is).

 

Als kers op de taart moest ik de hamburgersaus bereiden. Dat is niet al teveel werk, het bestaat namelijk uit vrij overzichtelijke ingrediënten: mayonaise, mosterd en ketchup door elkaar gemengd. Het is een simpele, maar smaakvolle toevoeging aan de gerechten.

 

De rest van de tijd voor het personeelseten heb ik doorgebracht met het opruimen en wegzetten van de afwas en het leren van de gerechten die in de avondkeuken geserveerd worden. Die gerechten waren als volgt (deze kunnen nog veranderen):

 

·      Kipsaté met gele rijst of friet, atjar en gebakken uitjes.

 

·      Cheeseburger met cheddar kaas, uitgebakken spek, hamburgersaus en schijfjes tomaat. Hierbij geserveerd is friet in een puntzak.

 

·      Salade van pittige kip met slasaus, schijfjes tomaat en komkommer.

 

Zeer smakelijk allemaal!

 

Even een tip voor mensen met bepaalde allergieën: geef dit door aan de keuken! We hadden namelijk iemand die de hamburger bestelde, maar deze vervolgens terugstuurde omdat ze allergisch bleek te zijn voor tomaten, welke in de vorm van ketchup en schijfjes tomaat terug te vinden waren in het gerecht. Gelukkig gaf ze het op tijd door en was er niets met haar aan de hand. Mocht je dus ergens allergisch voor zijn, geef dit dan alsjeblieft door aan de keuken of aan de bediening, zo helpen we elkaar in leven te houden. 😉

 

Toen dat allemaal gedaan en meegegeven was zaten wij als personeel met een berg afwas. Geen probleem zou je zeggen: een beetje restaurant heeft een afwasser of kan gemakkelijk iemand inhuren ervoor. Zo’n iemand hadden wij ook, maar helaas voelde hij zich aan het begin van zijn dienst niet helemaal fit en is hij halverwege de avond ziek naar huis gegaan (nog beterschap gewenst, jongen). Dus moest de keuken ook de afwas nog oppikken!

 

Tot ieders plezier had ik genoeg tijd om zowel de chef te helpen als de afwas te doen, dus uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Ik kon het niet over m’n verkrijgen de bediening ook nog de afwas te laten doen. Ze waren al de hele avond al heen en weer aan het rennen, dus dat zou niet eerlijk zijn geweest.

 

De afwas was snel en efficiënt weggewerkt, daarna konden we beginnen met het schoonmaken van de keuken. Zo gezegd, zo gedaan, en al gauw was het tijd voor een sluitdrankje en chips voor Barbara en chef Giovanni. De dag werd zo gezellig afgesloten met z’n allen.

 

Nu is het afwachten op het antwoord van de chef of ik daar aan het werk kan of niet. Barbara heeft al verwoord mij graag terug te zien in de keuken, dus daar ben ik al erg blij mee! Zodra ik hier antwoord op heb zal ik dit uiteraard melden op mijn website (www.chefstijn.com) en op de sociale media waar ik gebruik van maak.

 

That’s all, folks! Komende donderdag ga ik weer werken voor Meinders Catering in Aalsmeer en vrijdag een dagje uitzendwerk via YoungCapital bij het Kaj Munk college in Hoofddorp. Uiteraard zal ik hier ook blogs over schrijven. Dit kan even duren gezien het feit dat mijn vriendin en ik eind deze maand/begin volgende maand ons tweede kind verwachten, dus u begrijpt dat dat voor enige afleiding zorgt!

 

Heel graag tot de volgende opdracht en tot ziens!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0