· 

Zelfstandig werkend kok bij VIDA Vineria in Hilversum (2)

Vandaag heb ik gewerkt als zelfstandig werkend kok bij VIDA Vineria in Hilversum.

 

De uren waren van 14:30 tot 21:45 met een kwartiertje pauze.

 

 

 

Het was een goede avond werk. Zoals (bijna) altijd als eerst begonnen met de mise en place waarbij ik een aantal dingen voor het eerst gemaakt heb.

 

Er moesten spruiten klaargemaakt worden, een brandysaus, hummus, een kruidenbotertje en een lekkere mayonaise.

 

 

 

De brandysaus is eigenlijk hetzelfde idee als een cocktail saus. Half yoghurt en half mayonaise met een paar goede scheuten (Spaanse) brandy er doorheen gemixt.

 

Hummus had ik nog nooit zelf gemaakt dus heb daarvoor maar een recept opgezocht op internet en die gevolgd. Maar wat ik ook deed of probeerde ik kreeg de smaak en de textuur niet goed. Ik had het recept wel goed gevolgd maar alleen de sesampasta gebruikt. Ik was vergeten dat er ook nog kikkererwten doorheen gaat. Uiteindelijk heeft Lex van de bediening mij hierbij een handje geholpen door mij eraan te herinneren en de erwten te verzorgen. Toen de kikkererwten er doorgeen gemixt waren had ik eindelijk de juiste smaak en textuur. Een lekkere zachte, licht pittige, hummus met verse paprika en paprikapoeder als smaakmaker.

 

De kruidenboter is heel simpel om te maken. Je neemt een aantal goede lepels roomboter, een kruidenmix naar keus, gooit het in de mixer en je hebt je kruidenboter.

 

De mayonaise die ik gemaakt heb was er eentje die ik thuis of bij mijn vrouw ook wel eens wil maken. Een licht pittige mayonaise met dille. De pittigheid proef je gelijk maar niet zo sterk dat je daarna niks meer proeft en de nasmaak is de zachte maar toch zeer herkenbare smaak van dille.

 

 

 

Als je mij de vrijheid geeft om zelf wat lekkers te verzinnen komt er altijd wat goeds uit! Ik houd niet zo van werken volgens vast recept. Graag geef ik nog mijn eigen twist eraan.

 

 

 

De gerechten op de kaart waren allemaal niet heel lastig. Vida Vineria is een wijnbar dus het gaat maar om de drank dan om het eten.

 

Een paar simpele kleine tapas gerechtjes:

 

3 verschillende soorten kleine kroketjes namelijk; garnaal, kaas jalapeño en Italiaanse rauwe ham (weet zo gauw niet meer welke).

 

Een bord met brood en verschillende smeersel zijnde; aioli, hummus en wat olijfolie met zeezout en grof gemalen peper.

 

Pintxos. Dat zijn ook weer allemaal stukjes brood op bruschetta dikte gesneden met wat lekkers erop. Dat kan kaas zijn, ham, smeersels, noem het maar op. Vervolgens pak je een basic houten prikkertje , daar prik je wat op zoals bijvoorbeeld een cherrytomaatje, een olijf, verzin het maar. Prik het in het plakje brood, maak het een beetje leuk op en je hebt pintxos. Ik had hier zelf nog nooit van gehoord. Maar het zijn wel gerechtjes als dit waarom ik fan ben van de mediteraanse keuken.

 

Ze zullen vast nog wel meer tapas hebben maar dit is wat ik heb klaargemaakt.

 

 

 

De hoofdgerechten zijn ook weer erg mooie gerechten.

 

Ze hebben onder andere;

 

Een vega gerecht bestaande uit spruiten, blokjes gele courgette en radijs. Dit opgebakken in een lekkere olijfolie en op smaak gemaakt met peper en zout

 

Longhaas met meiknol crème en wat szechuan pepers voor de smaak en pittigheid. De longhaas heb ik eerst dichtgeschroeid in een goed verhitte pan met olijfolie en vervolgens in de oven tot medium rare door laten garen, getrancheerd (mooie plakken gesneden) en opgediend met de crème en daar overheen wat szechuan pepers en wat jus de veau zodat het lekker op smaak blijft.

 

Lamsschouder (niet de hele schouder maar plakken ervan. Ik vond het al zoveel…) klaargemaakt in een lekkere jus de veau geserveerd met een kruidige aardappelpuree. De jus der veau er overheen voor de smaak en zodat het niet uitdroogt

 

Kokkels (schelpen) opgebakken in een pannetje met een flinke klont boter en wat kleingesneden bleekselderij geserveerd met een paar plakken brood. Pan op hoog vuur, wachten tot de schelpen openen en afblussen met witte wijn en eventueel wat (Spaanse) brandy. Ook nog niet eerder gemaakt maar niet heel moeilijk om te doen.

 

Ook van de hoofdgerechten hebben ze uiteraard meer maar dit is wat ik heb klaargemaakt. Ik zal de volledige menukaart uploaden met deze blog,

 

 

 

Nagerecht:

 

Een warme red velvet cake met botercrème en vers fruit.

 

Nogmaals, dit is wat ik heb klaargemaakt. Er staan meer nagerechten op de kaart.

 

 

 

Nadat dit alles klaargemaakt een meegegeven was werd het erg stil in de bar dus ben ik maar begonnen met de schoonmaakwerkzaamheden. Sowieso zijn de zondagen niet hele drukke dagen in de horeca dus het was wel te verwachten dat we eerder zouden sluiten.

 

 

 

Mooie gerechten in een mooie wijnbar. De keuken was niet belachelijk groot maar prima te werken. Het personeel met wie ik gewerkt heb waren beide erg vriendelijk en er hangt in de hele bar een warme gezellige sfeer. Het is jammer dat Hilversum vanaf Leiden wel even reizen is anders had ik er graag ook heen gegaan als betalende gast.

 

Het is zeker een plek waar ik graag nog een keer zou willen werken!

 

 

 

That’s it! Ik hoop dat jullie veel plezier hebben gehad met het lezen van mijn blog en er wat van opgestoken hebben.

 

Dus voor nu zeg ik tot de volgende opdracht en tot ziens!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0